[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]În România, în 1912 apăreau primele grupuri de cercetaşi români (Blaj, Braşov, Bucureşti). În 1913, omul de ştiinţă Gheorghe Munteanu-Murgoci, aflat în vizită în Anglia, ia contact cu cercetăşia de aici. Întorcându-se la Bucureşti, el va deveni principalul iniţiator şi conducător al primelor grupuri de cercetaşi români, pentru ca în 1914 să ia fiinţă Asociaţia Cercetaşii României, recunoscută oficial.
În timpul Primului Război Mondial, cercetaşii români au dat o mână de ajutor în spatele liniei frontului, fiind prezenţi acolo unde era nevoie, înlocuind sanitari, curieri, telegrafişti. În memoria celor ce au murit atunci, la Tecuci a fost ridicat un monument, singurul din lume dedicat cercetaşilor.
În 1922 Asociaţia Cercetaşii României devine membră fondatoare a Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout. În 1937, anul desfiinţării sale, Organizaţia se afla peste tot unde era nevoie de ajutorul ei. În urma ordinului de abolire dat de Carol al II-lea, Asociaţia îşi suspendă orice activitate.
Renăscută în 1990, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României“, cea mai mare mişcare neguvernamentală de tineret din România, se face repede cunoscută atât în ţară cât şi în străinătate.
În 1993, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României“ este singura mişcare cercetăşească din România reprimită în Organizaţia Mondială a Mişcării Scout care numără în prezent peste 30.000.000 membri activi în 216 ţări şi teritorii. În România, peste 3.600 de membri îşi desfăşoară activitatea în mai mult de 70 de grupuri.
Cercetași celebri:
Profesorul Gheorghe Munteanu Murgoci – fondator al ONCR
J.F. Kenedy – fost preşedinte al USA
J.K. Rowling, autoare a cărţilor Harry Potter
Paul McCartney – cântăreţ în Beatles
Keith Richards – Chitarist în The Rolling Stones
Harrison Ford – actor
Jim Morrison – cântăreţ
Bill Gates – fondator Microsoft
Stephen Spielberg – regizor
***
Ecaterina Teodoroiu – eroină naţională
Mircea Eliade – scriitor
Grigore Antipa – om de ştiinţă
George Călinescu – scriitor
Nicolae Iorga – istoric
Anghel Saligny – inginer
Nicolae Titulescu – om politic, diplomat[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]